Vabis 1903 går i mål vid Stockholms Stadion efter 115 år!

Lördag den 18 maj går Sveriges äldsta tävlingsbil äntligen i mål vid Stockholms Stadion, detta efter en avbruten ”Automobiltäfling” 1904.

Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil och enda överlevande fordon från första biltävlingen i Sverige, arrangerad av KAK 12 juni 1904. MHRF har tidigare skrivit om bilen som ägs av Surahammars kommun och iordningställts av Aros Motorveteraner. Vabis 1903 var den fjärde bil som konstruerades av Surahammars Bruk. Byggd på dotterföretaget på Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje (Vabis) varefter den försågs med kaross från Paris. Bilen är numera körklar och deltog i höstas i det anrika uppvisningsloppet London-Brighton Run.
Vabis 1903 startade vid Idrottsparken/Stadion som en av totalt 10 bilar i Sveriges första ”Automobiltäfling”. Tävlingssträckan var Stockholm-Uppsala ToR, men man fick avbryta med endast 7 mil kvar till mål. Nu 115 år senare, med start kl 9 på morgonen, kommer bilen att äntligen köra den sista sträckan från Flottsund, söder om Uppsala, till Stockholm och gå i mål lördag 18 maj kl. 13.00 vid Stockholm Stadion (Södra entrén/Drottning Sofias Väg).

Vid målgången kommer ekipaget att flaggas in gemensamt av MHRF/Motorhistoriska Riksförbundet och KAK/Kungliga Automobilklubben. Vabis 1903 kommer dagen efter, söndag 19 maj, att delta i Gärdesloppet/Prins Bertil Memorial och startar den motorhistoriska kortegen kl 9 från Hagaparken och med målgång på Djurgården. Den står sedan uppställd vid MHRFs tält under hela Gärdesloppet och blir därmed en del av MHRF 50-års firande. Se en film om bilen här:
 

Logines