Svenska framgångar i motorsport under 2022

2022 var ett fantastiskt år för våra svenska racingförare och vi fick beskåda många framgångar, både för KAK:s förare och för andra racingtalanger från vårt avlånga rike. Det har skördats framgångar av alla dess slag både på hemmaplan och utomlands.
Året inleddes med Dakarrallyt där vår egen Annie Seel tävlade tillsammans med tyska Annett Fischer i en nyutvecklad ATV-terrängbil – en Yamaha YXZ100R Rally Edition – med fabrikssupport från Yamaha. De var det enda laget i klassen med bara kvinnor. Totalt slutade de på en femtonde plats.
På en andraplats i samma klass kom svenska Sebastian Eriksson, den tidigare rallycrossföraren.
Även svenskarna Mattias Ekström och Emil Bergkvist imponerade, där de tillsammans med Audi och den elektriska Dakar-rallybilen Audi RS Q e-tron slutade nia totalt. De ska även vara med under 2023-års Dakarrally med den uppdaterade bilen RS Q e-tron E2.

I mars fick vi än en gång se Annie Seel på plats i Saudiarabien, denna gång tillsammans med Mikaela Åhlin-Kottulinsky, när de både deltog i Rally Jameel, den första helkvinnliga offroad-tävlingen i Saudiarabien. Det hela slutade med totalseger för svenskduon!
Ännu en KAK-framgång på annat håll är i form av 18-åriga Dino Beganovic som är med i Ferrari Racing Academy och vann Formula Regional European Championship tillsammans med Prema i år. Nästa år väntar Formel 3, ett steg närmare Formel 1.

Dino Berganovic

Dino Berganovic

Felix Rosenqvist

Felix Rosenqvist

Vi fick även se Felix Rosenqvist ta en åttonde plats på IndyCar. Totalt tog han två pole positions och fick således behålla sin plats hos McLarens Indycar-lag. Under 2023 ska Felix tävla tillsammans med Pat O’Ward och Alexander Rossi. Förhoppningsvis är bilen lika redo som Felix.
En annan svensk på IndyCar-scenen är Marcus Ericsson som tidigare tillbringade fem år i Formel 1. Han tog racingvärlden med storm när han vann Indy 500 och förhoppningen är att han ror hem mästartiteln, något ingen svensk förare lyckats med sedan Kenny Bräck – ännu en KAK-medlem – år 1998.
Vi hoppas att 2023 överträffar motorsportåret 2022 och att våra kära svenska racingstjärnor skördar allt fler framgångar.