KAK:s Journalistpris har delats ut till Malin Lernfelt och Per-Ola Olsson

Under hösten stod det klart att KAK:s journalistpris 2023 delas av Malin Lernfelt, Liberala Nyhetsbyrån och Per-Ola Olsson, Svenska Nyhetsbyrån. De är båda ledarskribenter som skriver om bilismens nytta och glädje med lite olika infallsvinklar. Nu har själva prisutdelningen ägt rum.

De båda vinnarna fick motta en plakett från juryns ordförande Anders Ydstedt som inledde med att konstatera att:

– Bilismen är ständigt utsatt för kritik, men samtidigt ökar antalet bilar över tid. Parallellt går utsläppen mot noll samtidigt som fordonen blir allt säkrare. I det läget är jag glad att vi kan uppmärksamma ledarskribenter som vågar lyfta bilismens alla positiva sidor och hur viktig bilen faktiskt är.

Malin Lernfelt uttryckte stor uppskattning över att ha blivit tilldelad KAK:s Journalistpris.

– Det känns som en ära och fin bekräftelse på att det jag skriver får genomslag och har betydelse. Väldigt roligt att KAK uppmärksammar detta.

Hon skriver ofta om bilens betydelse för familjer, både för att få vardagen att fungera och för deras frihet.

– Bilismens framtid är ljus. Det är lätt att få en annan bild när man läser storstadstidningar eller ser hur en del politik bedrivs. Men eftersom unga vill ta körkort och ha bil i kombination med att många vill bo utanför städerna eller i nära anslutning till dem så är framtiden ljus för bilismen. Människor som bor långtifrån varandra måste också kunna träffas och hela landet måste kunna leva. Bilen är helt enkelt en förutsättning för det goda samhället.

Även Per-Ola Olsson var mycket glad åt att ha blivit tilldelad KAK:s Journalistpris, men underströk också att bilismen inte ska behöva försvaras på det sätt som ibland är tvunget.

– Det känns givetvis bra, men samtidigt är det lite ledsamt att man ske behöva försvara något så grundläggande i människors vardag som bilen. Det solkar ned det hela lite att man ska behöva bli belönad för detta, även om det känns väldigt kul att bi uppmärksamma på det här sättet. Men eftersom bilen är ett nödvändigt inslag i många människors vardag så är dess framtid given, den kommer att behövas även framöver.

Det båda pristagarna delar på året prissumma och de kommer båda att lägga pengarna på bilen, men med lite olika fokus. Per Ola Olsson hade ett kort och koncist besked om vad pengarna kommer att gå till.

– Jag ska köpa ett par riktigt bra extraljus, sade han.

Även för Malin Lernfelt var prioriteringen tydlig.

– Jag kommer nog att ta med familjen på en roadtrip. Man ser och lär sig väldigt mycket när man bilar runt och kan gör avstickare till platser utanför de stora vägarna som man annars aldrig hade besökt. ”

Läs mer om KAK:s journalistpris.

 

Journalistprisvinnarna Malin Lernfelt (t.v) och Per- Ola Olsson (t.h) samt juryns ordförande Anders Ydstedt.
Journalistprisvinnarna Malin Lernfelt (t.v) och Per- Ola Olsson (t.h) samt juryns ordförande Anders Ydstedt.
Journalistprisvinnarna med plaketter.
Journalistprisvinnarna med plaketter.