KAK:s journalistpris delades ut till Nella Bergström

Nella Bergström har tilldelats Kungliga Automobil Klubbens (KAK) Journalistpris 2022. Hon är chefredaktör för tidningen Motorbranschen och gör där viktiga insatser för motorjournalistiken i Sverige. Nu har hon fått motta utmärkelsen vid en ceremoni på Villa Godthem.

– Det är fantastiskt roligt. Jag är hedrad och glad. Förhoppningsvis kan det också inspirera andra kvinnor att ge sig in i den här branschen. Vi behöver bli fler som bevakar all den spännande utveckling som just nu sker i motorbranschen, säger Nella Bergström.

Enligt juryns motivering har hon inte minst visat att goda journalister klarar av att byta inriktning i sitt arbete och samtidigt fortsätta att vara duktiga tidningsmakare. Nella Bergström har sin bakgrund i en helt annan bransch, men har succesivt tagit sig över till transportsektorn för att sedan drygt ett år sen landa på tidningen Motorbranschen. Mycket av det hon skriver om handlar om bilismens förutsättningar och hon tror att framtiden för bilen är ljus.

– Vi kommer alltid att behöva och vilja förflytta oss. Exakt hur vi gör det eller vilka bränslen som kommer att används återstår att se. Men mobilitet kommer att behövas helt klart, kanske ännu mer i framtiden än idag.

I KAK:s Journalistpris ingår även en prissumma med pengar som vinnaren får att fritt använda. Därför blir man ju lite nyfiken på vad Nella ska göra med pengarna.

– Jag har nyligen köpt en liten gård i Roslagen som slukar mycket pengar. Nytt tak ska läggas och ett timmerhus från 1800-talet som står på tomten ska renoveras. Så det finns hål att stoppa pengarna, säger Nella Bergström.

Det är med stor glädje som KAK tilldelat Nella Bergström KAK:s Journalistpris 2022.

Juryns motivering i sin helhet
”Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelar Nella Bergström Journalistpriset 2022. Hon är idag chefredaktör för tidningen Motorbranschen och gör där viktiga insatser för motorjournalistiken i Sverige.

Nella har visat att goda journalister klarar av att byta inriktning i sitt arbete och samtidigt fortsätta att vara duktiga tidningsmakare. Hon har sin bakgrund i en helt annan bransch, men har succesivt tagit sig över till transportbranschen för att sedan drygt ett år sen landa i Motorbranschen.

På kort tid har Nella hittat nya spännande vinklingar på frågor som rör mobiliteten och bilismen som företeelser. Hon förmår också att sätta frågorna i sitt sammanhang och åskådliggöra dem för läsaren. Hon skriver återkommande om viktiga ämnen som hållbarhet, diversifiering och mångfald. Nella får genom sin sitt arbete fler att intressera sig för bilismen genom bredden i hennes journalistik.

Nella Bergström (mitten) med de tidigare pristagarna Jacques Wallner t.v och Julia Brzezinska t.h.

Tillsammans med MRF och Wayke har Nella också varit drivande i att jobba fram listan ”Bilbranschens mäktigaste kvinna” som för andra året i rad ges stor uppmärksamhet och riktar välbehövligt ljus på alla duktiga kvinnor som finns i branschen.
Nella är en frisk fläkt som snabbt klivit in i mansdominerade områden. Med nyfikenhet och ett ödmjukt angreppssätt får hon intervjupersoner att känna sig bekväma att delge både spännande och svåra ämnesområden, vilka bidrar till att skildra transportsektorn ur nya perspektiv. ”

Fakta om KAK:s Journalistpris:
KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25.000 kronor.

Tidigare vinnare
2021 – Julia Brzezinska
2020 – Fredrik af Petersens, Sveriges Radio
2019 – Lars Anders Johansson, Timbro
2018 – Alrik Söderlind, Auto, Motor & Sport
2017 – Mikael Stjerna, Teknikens Värld
2016 – Karin Olander, Dagens Industri
2015 – Jacques Wallner, Dagens Nyheter
2014 – Lasse Holmström, Sydsvenskan
2013 – Daniel Frodin, Teknikens Värld
2012 – Marianne Sterner, Vi Bilägare
2011 – Håkan Matson, Dagens Industri
2010 – Jan-Erik Berggren, Expressen
2009 – Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet
2008 – Lasse Swärd, Dagens Nyheter

Kontakt
Ordförande i juryn, Anders Ydstedt, anders@ydstedt.com, telefon 070-5980640
KAK, Generalsekreterare Anders Ericson, telefon 070-8187599

Jury 2022
Magnus Ehrenstråhle, f.d. VD Bilprovningen
Lars Jilmstad, f.d. presschef
Charlie Magnusson, fd Informationschef, Motorbranschens Riksförbund, MRF
Cornilla von Plomgren, miljö- och kommunikationskonsult
Lars Holmqvist, senior advisor
Ordförande för juryn är Anders Ydstedt som är ordförande i KAK:s Expertråd.