Joel Granfors upp på pallen direkt

Joel Granfors fick en stark start på det brittiska GB3-mästerskapet när han körde hem en pallplats under debuthelgen på Oulton Park utanför Liverpool.
 
Granfors, som inledde påskhelgens tävlingar med en sjätteplats i lördagens Race 1 trots växellådsproblem på sista varvet, följde upp med ett besök på podiet när premiärevenemanget återupptogs – som påsktraditionen bjuder – med två ytterligare lopp på måndagen. 
 
Eskilstuna-sonen tog målflagg som trea i det första loppet för dagen, som bäste GB3-rookie bakom Luke Browning och Roberto Faria (som båda tävlade i mästerskapet i fjol), och fick därmed en fin inledning på säsongen.
 
– Kul att ta sig upp på pallen direkt här under premiären, säger Joel Granfors. Jag startade tvåa men fick en dålig start på den smutsiga sidan av banan och tappade en position, men vi tar den här tredjeplatsen som en bra grund att stå på för resten av säsongen.
 
Granfors avrundade sedan helgen med en stabil uppkörning i det avslutande tredje racet, där omvänd startordning tillämpas och där Fortec-svensken därför startade först på 18:e plats. 16-åringen tog tre platser och korsade till slut mållinjen som 15:e man, på en bana ökänt svår att köra om på.
 
Resultatsviten i premiären placerar Granfors på delad tredje plats i GB3-tabellen. Förutom tre stabila poängplaceringar har debuten i mästerskapet kanske framför allt levererat positiva besked kopplat till farten: Granfors toppade torsdagens tester, och körde sedan in som tvåa – bara några hundradelar från pole position – i lördagens kval. 
 
– Nu vet vi att farten finns där, och det är det allra viktigaste, avslutar Joel Granfors. Det har sett bra ut hela försäsongen, men tävling är alltid skarpt läge och det är väldigt skönt att se att vi definitivt är med där uppe. Vi hade ingen perfekt helg men åker ändå härifrån med ett bra resultat och många poäng i mästerskapet, så nu siktar vi bara uppåt inför fortsättningen.
 
Nästa GB3-deltävling körs på F1-banan Silverstone den 7-8 maj. 

joel