Göthberg suverän segrare i Midnattsolsrallyt

Snabb och säker körning gjorde att Per Göthberg kunde behålla ledningen ända in i mål på Midnattssolsrallyt 2022.
-Jag har kämpat för segern i flera år, sa en lycklig Göthberg vid målgången på Torget i Karlskoga.

Sveriges största historiska rally började i onsdags med danskt i topp och ungefär 5 000 åskådare fick se Bo Boddum Andersens snabba åk med en Opel Kadett GT/E på publiksträckan inne på Gelleråsen utanför Karlskoga. Han var några sekunder före Vimmerbys Kjell Fransson i Renault Alpine A 310 med mittmonterad V6:a, därefter följde Europamästaren Mats Myrsell från Hedemora i Porsche 911 RSR.
Rallyt fortsatte med sträckor i skogen och redan under torsdagsförmiddagen stod toppstriden mellan suveräna Per Göthberg i Porsche 911 Carrera och veteranen Lars-Ove Biffen Olsson i Opel Ascona 400. Med 50 års oavbruten tävlingsvana i rally visade Biffen Olsson att han fortfarande har kapacitet i dessa sammanhang och var uppe på förstaplatsen flera gånger.
Etappen under fredagen inleddes med en klassisk sträcka som delvis var med redan i 1951 års tävling, och fortsatte traditionen genom att åter köra en sträcka på Gelleråsen, precis som åren 1955 till 1964. Göthberg drygade ut ledningen men Biffen Olsson slog till med en seger på dagens sista sträcka. Myrsell hade halkat ner i resultatlistan medan Fagerstas Mikael Wisti och Finspångs Janne Blom, båda i Volvo 240, klättrade uppåt.

msr0709
msr0709-2

Lördagens förmiddag fortsatte i samma stil och nu började Wisti knappa in på Biffen Olsson samtidigt som Botkyrkas Anders Söderström klättrade i listan med sin Opel Kadett GSi. Söderberg körde upp sig till en femteplats efter Janne Blom, Finspång i Volvo 240. Fransson fick kasta in handduken efter ett kopplingsras på sträcka 18 och palltrion förblev densamma in i mål och det var en mycket glad Göthberg som tog emot segerkransen och folket jubel på Torget i Karlskoga.
– Det känns otroligt skönt, samtidigt måste jag hylla Biffen Olsson för hans suveräna körning. Mitt team har varit suveränt och utan dem skulle jag inte kunnat vinna och en seger i Midnattsolsrallyt är något som jag kämpat för i flera år.
– Fina vägar och fint arrangemang, och Göthberg är en värdig vinnare, säger Biffen Olsson som i år har tävlat i rally i 50 år i en svit.

Preliminär slutställning Midnattssolsrallyt 2022
1 Per Göthberg, Eskilstuna MK, Porsche 911 Carrera, 1.32.34,7
2 Lars-Ove Biffen Olsson, Forshaga MC, Opel Ascona 400 +31,5 sekunder
3 Mikael Wisti, Fagersta MK, Volvo 244 +59,7 sekunder
4 Janne Blom, Finspångs MS, Volvo 240 +2 minuter 2,5 sekunder
5 Anders Söderström, MK Rimo, Opel Kadett GSi +2 minuter 55,5 sekunder

Snabbast i Damklassen och vinnare av Ewy Rosqvists Pokal:
Lotta Lundqvist, MK Rimo, Opel Manta 400

Bästa utländska förare
Bo Boddum Andersen, Randers AS, Opel Kadett GT/E

Mer information, hålltider och högupplösta bilder finns på hemsidan: www.midnattssolsrallyt.com

Källa Text och Bilder: Midnattssolsrallyt

msr0709-3