Fredrik af Petersens tilldelas KAK:s Journalistpris 2020

Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelar Fredrik af Petersens Journalistpriset 2020. Motorsporten är hans expertområde där han flitigt rapporterar om Formel 1 åt bland annat Sveriges Radio.

– Vi är mycket glada över att kunna uppmärksamma Fredrik af Petersens journalistiska arbete på detta sätt. Motorsporten är en viktig del av bilismen och här gör Fredrik af Petersens ett viktigt jobb i att bevaka och analysera utvecklingen inom racingen, säger Anders Ydstedt, ordförande i juryn som utser vinnare av KAK:s Journalistpris.

Motorsporten har en stor inverkan på bilismen i stort. Säkerheten, hållbarheten och ny teknik utvecklas ständigt utifrån erfarenheter från sporten. Därför blir också bevakningen av densamma viktig för bilismen i sin helhet, menar juryn i sin motivering.

– Mycket av den moderna teknik som sitter våra bilar har utvecklats i nära samarbete med motorsporten. Krockskydd och bränslesnåla motorer, är exempel på detta. Utvecklingen av nya renare och säkrare bilar sker ständigt med motorsporten som en viktig plattform, säger Anders Ydstedt.

När Fredrik af Petersens nås av beskedet att han tilldelats KAK:s Journalistpris blir han mycket glad.

– Det är en stor ära att få ett sådant prestigefyllt motorjournalistpris som KAK delar ut så man kan inte vara annat än stolt, glad och hedrad, säger han.

Juryns motivering i sin helhet lyder:

Fredrik af Petersens har en lång och gedigen karriär inom motorjournalistiken där han fokuserat på att bevaka motorsport. Han har ett gediget kunnande kring sporten som få andra kan mäta sig med. I sin rapportering lyfter han fram olika sidor av motorsporten och sätter in den i sitt sammanhang. Motorsporten har en stor inverkan på bilismen i stort. Säkerheten, hållbarheten och ny teknik utvecklas ständigt utifrån erfarenheter från sporten. Därför blir också bevakningen av densamma viktig för bilismen i sin helhet.

I Fredrik af Petersens journalistiska gärning ligger också att han vågar ta upp frågor och händelser inom sporten där det förekommer diskussioner meningsskiljaktigheter. Han vågar reflektera över dem på ett personligt sätt utan att sakligheten går förlorad. Detta bidrar till att fördjupa förståelsen för motorsportens inre dynamik. Han har också lyft fram svenska förare och deras roll i världen på ett sätt som inte alltid uppmärksammas i Sverige. Detta har bidragit till att stärka motorsportens position här.

Fakta om KAK:s Journalistpris:

KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25.000 kronor.

Tidigare vinnare

2019 – Lars Anders Johansson, Timbro
2018 – Alrik Söderlind, Auto, Motor & Sport
2017 – Mikael Stjerna, Teknikens Värld
2016 – Karin Olander, Dagens Industri
2015 – Jacques Wallner, Dagens Nyheter
2014 – Lasse Holmström, Sydsvenskan
2013 – Daniel Frodin, Teknikens Värld
2012 – Marianne Sterner, Vi Bilägare
2011 – Håkan Matson, Dagens Industri
2010 – Jan-Erik Berggren, Expressen
2009 – Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet
2008 – Lasse Swärd, Dagens Nyheter

Fakta om KAK

Grundades 1903 och är Sveriges äldsta motororganisation.

Verksamheten vilar på tre ben: ansvarsfrågor i bil och trafik, motorsport samt sociala klubbaktiviteter. Klubbens syfte är att främja bilismens sunda utveckling.

Kontakt:

ordförande i juryn, Anders Ydstedt, anders@ydstedt.com, telefon 070-5980640

KAK, Generalsekreterare Jessica Bjurström, telefon 073-5517273

Jury 2020

Lasse Svärd, journalist Dagens Nyheter
Magnus Ehrenstråhle, f.d. VD Bilprovningen
Lars Jilmstad, f.d. presschef
Charlie Magnusson, Informationschef, Motorbranschens Riksförbund, MRF
Cornilla von Plomgren, miljö- och kommunikationskonsult
Lars Holmqvist, senior advisor
Ordförande för juryn är Anders Ydstedt som är ordförande i KAK:s Expertråd.