100 år sedan Sveriges första hastighetstävling på landsväg

100 år sedan Sveriges första hastighetstävling på landsväg

Den 5 maj 1924 arrangerades Sveriges första hastighetstävling på landsväg på Limhamnsvägen mellan Malmö och Limhamn av Kungliga Automobil Klubben KAK.  Tävlingen följdes av 4000-5000 åskådare och genomfördes i flera klasser med ”turistvagnar”, Sportvagnar” och ”racers”.

Bland vinnarna fanns fröken E. Söderlund med en Ego, herr D. Zachrisson med en Hupmobile och fru I. Rüder med en Adler. Vinnare av KAKs Skåneavdelnings pris för bästa acceleration och största hastighet blev herr G.E. Weyde med en Voisin.

Hundra år senare återupprepades tävlingsstämningen på samma plats av KAKs södra avdelning med en 100-årig Bugatti körd av Janne Hansen. Flaggviftare är Glenn Billqvist och Vice flaggkapten och tidtagare är Bertil Liljeqvist från KAK. På bilden finns även arrangören Jacob Laurin, ordförande i KAKs södra avdelning.

KAK anordnar i sommar för tredje året på rad en Oldtimers regularity tävling i Simrishamn: Tävlingen går runt Autoseums område och kommer att ha cirka 25 tävlade ekipage, samtliga från före 2:a världskriget. Gratis inträde!

Bilderna är fria för publicering.

image006
Screenshot
image005
image004
image003