KAK:s journalistpris 2023

KAK:s journalistpris 2023 delas av Malin Lernfelt och Per-Ola Olsson, ledarskribenter som skriver om bilismens nytta och glädje.

I en tid där bilismen å ena sidan är starkare än någonsin med fler bilar på vägarna och där fordonen går mot nollutsläpp, ljudlöshet och ökad säkerhet – men å andra sidan är utsatt för mer kritik än någonsin, är det positivt att det finns ledarskribenter som skriver klokt om bilismens nytta och glädje.

Journalistpriset är på 25 000 kronor och kommer att delas ut i samband med en lunch på KAK senare i höst. Läs mer om priset och tidigare pristagare här.

 

Malin Lernfelt, ledarskribent och chef för Liberala Nyhetsbyrån (LNB), beskriver mycket bra bilens betydelse för familjer, både för att få vardagen att fungera och för deras frihet.

-Jag är glad och stolt över utmärkelsen och den är en fin uppmuntran i mitt arbete med att opinionsbilda runt bilen som ett verktyg för frihet, gemenskap och framåtskridande. Möjligheten att äga och köra bil är en av de senaste hundra årens viktigaste frihetsrevolutioner.  Utan den blir livet fattigare, svårare och ensammare för många människor. Därför är det allvarligt att så starka krafter idag verkar för att utmåla enskilt bilägande som ett problem och vill försvåra för såväl individer som företag vilka är i behov av den pålitlighet och flexibilitet som bara bilen kan ge, säger Malin Lernfelt.  

Malin

     

       

per-ola

Per-Ola Olsson, ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån (SNB), skriver initierat om bilkostnader och regleringar men alltid med fokus på bilens betydelse för att hela landet ska leva.              

-Jag är givetvis både glad och hedrad över att mitt arbete uppmärksammas. Jag tog körkort några dagar efter att jag fyllt 18 och vet att bilen trots andra transportsätts utveckling är en avgörande komponent för personlig frihet, självständighet och en fungerande vardag. Det är alltså inte för själva bilens skull jag försvarar den – det är för människornas, säger Per-Ola Olsson.