Dino Beganovic trea totalt i Formel 4
Dino Beganovic har säkrat medalj i det italienska Formel 4-mästerskapet och slutar på tredje plats totalt i förarsammandraget under en lovande debutsäsong i formelbilsracing.
16-årige Beganovic gick in i helgens finaltävlingar på Vallelunga-banan utanför Rom som just trea i mästerskapstabellen, och behåller samma placering efter en helg då decembervädrets makter ställt fältet på stora prov.

- Det känns fantastiskt att få avsluta den här säsongen, min första i formelbil, i topp tre, säger Dino Beganovic. Det har varit en svår finalhelg på en väldigt hal bana, men jag är glad att jag lyckades behålla lugnet och ta de poäng som krävdes. Det är en av de stora lärdomarna den här säsongen, vikten av att alltid vara med där uppe och att aldrig nolla.

Intensivt regn innebar att ett av helgens tre race helt fick ställas in, medan de resterande två kördes i mycket svåra förhållanden med åtskilliga incidenter och säkerhetsbilsperioder.

Beganovic lyckades dock hålla sig på banan och avancera betänkligt efter ett chansartat kval på en upptorkande bana, och fick till slut med sig en femte- respektive tiondeplats från säsongsavslutningen.

Beganovic tog i själva verket målflagg som sjua i det sista racet – från 20:e ruta – men klassificerades som tia efter att loppet rödflaggats och slutresultatet fastställts till föregående varv.

Den svenske Ferrari-adepten bärgar därmed bronsmedaljen, bakom de båda italienska hemmaförarna Gabriele Minì och Francesco Pizzi, i vad som anses vara ett av racingvärldens absolut tuffaste juniormästerskap.

Beganovic tog inför årets säsong klivet från karting till formelbil, där han åtnjutit en framgångsrik introduktion hos det välmeriterade italienska stallet Prema Powerteam i Formel 4.

När debutsäsongen nu ska summeras kan Beganovic visa upp ett facit där han bockat av flera viktiga milstolpar, inklusive två pole positions, fyra snabbaste varv, sex pallplatser och en känslosam första seger.

Beganovic bidrar också till guld för Prema Powerteam i teammästerskapet.

- Jag är nöjd med hur den här säsongen har utvecklat sig, fortsätter Dino Beganovic. Som debutant i formelbil har jag varit tvungen att lära mig snabbt, men utan att stressa, och i den balansen känner jag att jag har träffat rätt. Jag har vunnit ett race, jag har startat i pole och nu är vi trea totalt i mästerskapet. På det stora hela är jag väldigt nöjd, och jag har haft bästa tänkbara stöd runt omkring mig från Prema, Ferrari och mina sponsorer. Stort tack!

Under 2020 har sju deltävlingar och 20 race (21 medräknat helgens inställda lopp i Vallelunga) avgjorts i det italienska Formel 4-mästerskapet. Totalt har hela 44 förare kommit till start under säsongen, varav 28 har tagit poäng.
Alla nyheter
Dino Beganovic trea totalt i Formel 4
KAK:s bilatlas är här!
Julklappstips - Vägar värda en omväg, Skåne
Julklappstips - Annie Seel
Parkera planen att minska framkomligheten i Malmö
DECEMBERERBJUDANDE
SM i Virtuell Racing Powered by Porsche
KAK släpper rapport om läget för bilismen i storstadsregionerna
Rapport om bilismen i Malmöregionen
Rapport om bilismen i Göteborgsregionen
Rapport om bilismen i Stockholmsregionen
Föregående
Antal nyheter 79
Kungliga Automobil Klubben
Box 56038, 102 17 Stockholm
Rosendalsvägen 9, 1 tr
+46 8 678 00 55
info@kak.se