FIA
Bilismen är ett globalt fenomen som är en förutsättning för många människors möjligheter att resa. KAK ingår sedan 1904 i den internationella bilistorganisationen FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) som har FN-status. FIA består av 243 bil- och motorsport¬klubbmedlemmar i 146 länder.

Organisationen arbetar med olika frågor kopplade till bilismen och motorsporten. Som bilklubb har KAK ett långt engagemang för frågor som rör säkerhet och miljö. Genom kunskapsutbyte mellan medlemsorganisationerna arbetar FIA med att skapa bättre förutsättningar för trafiksäkerhet och mer miljöanpassade fordon globalt sett. Organisationen arbetar inom FN, och andra internationella plattformar för att bevaka bilisternas intressen.
KAK samarbetar främst genom expertrådet med att samla och att sprida kunskaper och positiva exempel på trafiksäkerhetsarbete och andra mobilitetsfrågor. Klubben är på så sätt är en aktiv aktör i FIA:s nätverk.

FIA:s kanske mest kända verksamhet är EUOR NCAP Car Assesment Programme, alltså test av nya bilar. Detta är en viktig pådrivande kraft i arbetet för att skapa säkra fordon. Verksamheten är helt fristående från såväl industri som myndigheter.
Nuvarande ordförande i FIA är fransmannen Jean Todt. Under hans ledarskap blev organisationen fullständig medlem av Internationella olympiska kommittén år 2013.
Inom FIA finns också en gren för historiska fordon, där information om bilmuséer samlas. På International Historic Commissions hemsidan kan man hitta motorhistoriska muséer över hela världen. Något att ha i åtanke inför nästa resa!

FIA beslutar och administrerar regelverket för en stor del av världens bilsport bland annat Formel 1 och Le Mans.
Deras huvudkontor ligger på Place de la Concorde i Paris.

FIA
Kungliga Automobil Klubben
Box 56038, 102 17 Stockholm
Rosendalsvägen 9, 1 tr
+46 8 678 00 55
info@kak.se

logo
Kungliga Automobil Klubben
KAK värnar om dig som är medlem eller besökare på kak.se.
Vi använder cookies för att göra tjänsten mer personaliserad och användarvänlig.

Genom att klicka Jag förstår så samtycker du till användandet av cookies.