HKH Prins Carl Philip och Marianne Sterner. Marianne har just fått KAK:s Journalistpris som delas ut efter beslut av en jury som leds av Expertrådets ordf Anders Ydstedt.

Journalistpriset till Marianne Sterner

Juryn för KAK:s Journalistpris har beslutat utse Marianne Sterner, Vi Bilägare, till 2012 års pristagare.

Juryns motivering:
”Marianne Sterner har med engagemang och ett brett kunnande bevakat både bilism och motorsport sedan 1970 – talet. Hon är en av Sveriges starkaste journalistprofiler inom sitt område och har erhållit respekt från såväl konsumenter som producenter. I sin journalistgärning vid tidskriften Vi Bilägare har hon prioriterat konsumentens intressen. Hon har gjort sig känd för att noga granska kvalitet och användbarhet. Hennes skarpa penna har också roat läsarna – och oroat andra – med uppfinningsrika sätt att genomföra granskningen av hundratals bilmodeller även ur ett genusperspektiv genom åren.”
Marianne Sterner inledde sin journalistbana på Södermanlands Nyheter 1967. Efter examen vid Journalisthögskolan 1970 och arbete på Enköpings Posten började Marianne på Teknikens Värld 1974. Där bevakade hon främst bilsport. Intresset för bilar kom från erfarenheter som kartläsare i rally med Ruben Börjesson i femton år och även Susanne Kottulinsky något år. 1984 började Marianne på Vi Bilägare och har varit tidningen trogen sedan dess. 1985 invaldes Marianne i Årets Bil-juryn i Europa som ensam kvinna bland 57 män. Hon avgick 2012 på grund av det åldersstreck som hon själv var med och införde när hon fick se alla äldre herrar i resten av juryn.

Ordförande för Juryn för KAK:s Journalistpris är Anders Ydstedt som säger:
”Marianne Sterner har som få bevakat konsumentintresset inom svensk biljournalism. Som kvinna har hon envist och ofta påpekat när lösningar i fordon är direkt olämpliga för kvinnliga förare och även andra familjemedlemmar, som exempelvis barn. Det var hon länge rätt ensam om. Ett litet men väldigt konkret exempel på hennes påverkan är att vi nu ofta hittar krokar för matkassar i lastutrymmet på många bilar.”

Fakta om KAK:s Journalistpris:
KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25.000 kronor. Priset delades ut av HKH Prins Carl Philip i samband med Gärdesloppet Prins Bertil Memorial den 3 juni 2012 på Djurgården i Stockholm.

2012-06-13

 

 

 

 

Jury KAK:s Journalistpris 2012:

 

Magnus Ehrenstråhle, VD Bilprovningen

Lars Jilmstad, f.d. Presschef

Bertil Moldén VD Bil Sweden

Cornilla von Plomgren, Miljö- och Kommunikationskonsult

KG Rickhamre, Journalist / Kommunikationskonsult, ledamot KAK:s styrelse

Margareta Rost, Frilansjournalist

 

Ordförande för juryn är Anders Ydstedt som är ordförande i KAK:s Expertråd.

 

Tidigare vinnare:

2011 Håkan Matson,        Dagens Industri

2010 Jan-Erik Berggren, Expressen

2009 Jonas Fröberg,       Svenska Dagbladet

2008 Lasse Swärd,         Dagens Nyheter

Logga in